Gaan windenergie en natuur hand in hand?

21 May 2022

Met het stralende weer op zaterdag 21 mei, was de officiële inhuldiging van het wandelpad van het Bois de Grisan in Saint-Nicolas-du-Tertre een succes!  De dresscode was korte broek, licht overhemd en wandelschoenen. En met reden, want de gemeente had een openingsmoment en eerste wandeling georganiseerd voor de omwonendan om de mooie nieuwe paden te ontdekken. Een veertigtal deelnemers waren aanwezig en genoten met volle teugen van de natuur!

De ontwikkeling van deze wandelpaden werd gefinancierd met een gift van Elicio. Dit is een maatregel die in de milieuwetgeving is vastgesteld en die van toepassing is wanneer het niet mogelijk is gebleken de gevolgen van het in het gebied geïnstalleerde windmolenpark te vermijden of voldoende te beperken. Het fonds is vrijgemaakt om toeristische activiteiten te ondersteunen voor het onderhoud en de ontwikkeling van lokale wandelroutes en -paden. Een uitgebreid overlegproces ging vooraf aan de ontwikkeling van het project.

Gezien het ecologische belang ervan, werd de restauratie van het oude wandelpad en aanleg van een nieuwe paden Bois de Grisan als beste initiatief gekozen. Het oude pad werd een twintigtal jaar geleden aangelegd door de jagersfederatie van Morbihan. Het was voorzien van panelen met informatie over de flora en fauna van het bos, die door gebrek aan onderhoud in de loop der tijd in verval waren geraakt. Dankzij het project konden deze panelen worden gerestaureerd en konden er drie extra routes met de volgende thema's worden aangelegd: "De wondere wereld van planten"; "Het bos, een ecosysteem"; en "In de voetsporen van de dieren".  In totaal kunnen natuurliefhebbers kiezen uit 4 routes die variëren van 2,6 km tot 10,2 km en die tussen 45 minuten en 2 uur en 40 minuten duren...

Top