Seamade offshore windpark officieel ingehuldigd

20 octobre 2021

SeaMade werd gebouwd en opgeleverd tijdens de Covid-19-pandemie. Het was een enorme uitdaging om één van de grootste infrastructuurprojecten in België, voor eind 2020 op tijd en binnen het budget op te leveren.

 

SeaMade is ontwikkeld door een consortium bestaande uit Otary (waarvan Elicio een van de aandeelhouders is), Ocean Wind en Eneco. SeaMade wordt beheerd door Otary, en samen met het Rentel windpark levert het bijna 800 MW (100 turbines) aan offshore capaciteit in de Noordzee.


Officiële opening van windpark SeaMade

 

Het windpark werd ingehuldigd in aanwezigheid van de raad van bestuur en haar aandeelhouders, investeerders, (onder)aannemers, prominente politici en het Otary & SeaMade projectteam. 

SeaMade is sinds eind 2020 operationeel. Het offshore park bestaat uit 58 windturbines met een totaal geïnstalleerd vermogen van 487 MW die per jaar 1,8 TWh aan hernieuwbare energie opwekken, goed voor de energievoorziening van 500.000 Belgische gezinnen.

 

Tinne Van der Straeten, minister van Energie:


"Met offshore wind hebben we eens te meer aangetoond dat we als klein land groot kunnen zijn. Samen met de federale regering gaan we op deze weg verder. We verdrievoudigen onze offshore windcapaciteit en zorgen zo voor Noordzee-elektriciteit voor elk gezin. We kunnen dit waarmaken dankzij het allereerste energie-eiland in de Noordzee, technologische vooruitgang en grotere windturbines. Zo maken we van onze Noordzee één grote duurzame energiecentrale."
 

Top