Internationaal Unitar - SDG pioneer certificaat

28 oktober 2020

Op 27 oktober behaalde Elicio officieel als een van de eerste bedrijven in België het certificaat van het United Nations Institute for Training and Research (UNITAR). Dat is een internationale erkenning voor duurzaam ondernemen gebaseerd op de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

 

Een mooie bekroning voor onze organisatie. “Duurzaam ondernemen is altijd belangrijk geweest voor Elicio”, aldus Joeri Vanbelle, Sustainability Manager bij Elicio. “En elk jaar steken we nog een tandje bij.”

 

DUURZAME ONTWIKKELINGSDOELSTELLINGEN

 

Enkele acties zijn bijvoorbeeld: de ondersteuning van een plastic vrije wereld. Vanaf mei - plastic vrij -  werd het aankopen van roerstaafjes en kleine plastic melkjes voor de koffie gestopt, dopjes worden ingezameld, ieder personeelslid kreeg tijdens de Wind-days een herbruikbare waterfles cadeau en in samenwerking met de leverancier van de lunch worden verpakkingen hergebruikt.

In dezelfde lijn ligt ons initiatief om koffiegruis te benutten in de groenten en kruidentuin. Koffiegruis bevat immers heel wat stikstof en is dus ideaal voor het bemesten van je moestuin en kamerplanten. 

We zijn niet enkel een drijvende kracht van groene energie, maar blijfven ook onderzoeken hoe de eigen energie consumptie binnen de bedrijfsvoering zelf kan worden geoptimaliseerd. Joeri: “We onderzochten het kraantjeswater systeem, pasten het verlichtingsregime aan en werkten samen met CO2Logic aan een CO2 berekening.”

 

LOF VOOR GEZONDHEIDS- EN PERSONEELSBELEID

 

Bij de audit door Voka in juni kreeg Elicio het meeste lof voor zijn aandacht voor maatschappelijk engagement en een breed gezondheidsbeleid. Recente acties zijn: het afschaffen van de frisdrank automaat, gratis ter beschikking stellen van groentesoep, de vergeten vergaderruimte kan gebruikt worden als fitness zaal en we organiseren in België wekelijks een gezamenlijk joggingsmoment op donderdag om dan het jaar in schoonheid af te sluiten met een sportieve prestatie op de Kerstloop in Brugge tvv goede doelen. 

Ook de dierenliefhebbers onder het personeel werden gehoord. De vrije ruimte buiten werd voor een deel als hondenkennel ingericht, zodat de huisdieren overdag mee kunnen met hun baasje. Deze actie kreeg zelfs een eervolle vermelding tijdens het voka event.

 

OVER HET UNITAR-CERTIFICAAT

 

Met de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals, of SDG’s), formeel aangenomen door de VN in de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling, wil UNITAR overheden en organisaties een kompas bieden voor duurzaam ondernemen. De doelstellingen werden door liefst 194 landen wereldwijd ondertekend.

De SDG’s omvatten drie dimensies van duurzame ontwikkeling: het economische, sociale en ecologische aspect. Ze kunnen onderverdeeld worden in vijf grote thema’s: mensen, planeet, welvaart, vrede en partnerschap. In België maken alleen bedrijven die acties realiseerden voor alle 17 SDG’s én al minstens drie jaar op rij het Voka Charter Duurzaam Ondernemen in ontvangst mochten nemen, kans op het UNITAR-certificaat.
 

Top